Khamis, 14 Mac 2013

REZQI MENCARI KITA.    Jangan risau tentang rezqi kita,itu semua Allah sudah jamin untuk kita,yang patut kita risau soal imaan kita kerna imaanlah satu-satunya perkara yang Allah tidak tetapkan untuk kita.Mari sama-sama kita usaha atas imaan kita,insyaAllah.Dalam soal rezqi pun imaan sangat berkait rapat,tanpa imaan kita jadi susah hati memikirkan rezqi kita,dengan adanya imaan kita tetap berpegang teguh dengan janji-janji dan jaminan dari Allah SWT.Dengan imaan yang benar kepada Allah,Allah pasti senang dengan kita.

 Rezqi ialah sesuatu yang sudah dijamin atau ditanggung oleh Allah Ta’ala.Jadi usahlah bimbang tentang rezqi .Rezqi mencari-cari kita lebih banyak daripada ajal kita menuntut atau mencari-cari kita.
   Apa yang disuruh oleh Allah Ta’ala ialah supaya kita ini sibuk atau bimbang dengan beribadah kepadaNya..Bimbangnya kita dalam masalah rezqi dan takut kita pada kepapaan adalah di antara tanda-tanda butanya mata hati kita. Syaitan pula sentiasa sibuk menakut-nakutkan kita dengan kepapaan.

   Mari kita baca satu kisah yang diceritakan oleh Syeikh Ibnu ‘Ata’i’llah al-Iskandariyy RA di dalam kitabnya Taja’ul Arus.
   Seorang lelaki yang kerjanya menggali kubur untuk mencuri kain kapan telah bertaubat kepada Allah SWT .Maka diterima Allah Ta’ala akan taubatnya itu.Katanya kepada Syaikhnya pada suatu hari; ‘’Ya Sayyidi! Aku sudah gali 1000 kubur dan  aku dapati sekelian muka mereka itu membelakangkan Qiblat.” Lalu Syaikhnya berkata,”Wahai anakku!Itulah orang yang syak pada rezqi mereka.”
  
   Itulah akibatnya orang yang syak pada rezqi,padahal Allah SWT sudah menjaminnya sebagaimana yang ternyata di dalam alQuran dan alHadis.Syak pada rezqi adalah sesuatu dosa yang berat.Memang benar kita disuruh berikhtiar,akan tetapi ikhtiar itu mestilah digunakan untuk mentaati Allah SWT dan mematuhi segala perintah dan tunjuk ajarNya yang dinyatakan melalui syariatNya.Bimbang tentang rezqi,tidak berpada dengan apa yang ada dan sanggup mencari nafkah dengan tidak pedulikan hukum syara’  itu tidak dinamakan ikhtiar  tetapi menyalahgunakan ikhtiar.

Dalam ikhtiar mencari rezqi sama-samalah kita menjaga adab,hukum-hakam dan halal haramnya.Semoga rezqi kita lebih berkat sebab rezqi yang 'kotor' sangat besar impaknya kepada 'hati' kita.Wallhu'alam.


FURDAH/NIQAB DAN PAKAIAN BERWARNA HITAM ADALAH YANG TERBAIK


Salam semua!Hari ini saya nak berbicara mengenai furdah dan warna hitam.Di luar sana kita boleh lihat ada berbagai fesyen wanita berfurdah dan juga ada berbagai warna.Dan........... kenapa ya ada segelintir di antara mereka yang berfurdah itu tetap dengan 'warna hitam'.Setiap kali mereka keluar rumah atau berhadapan dengan lelaki ajnabi hitam saja pakaian mereka?

Berbagai persoalan yang timbul,berbagai tohmahan yang di terima oleh wanita yang berfurdah ini.Termasuklah ada sok sek di luar sana tu bahawasanya furdah itu bukan pakaian wanita Islam,ianya cuma adat orang-orang Arab.Ada juga yang mengata kononnya nak tunjuk baik dan warak.Stopppp!
cukuplah dengan tohmahan dan perbuatan sia-sia itu.Kalau tak faham-faham lagi,minta Allah bagi faham sebab ini bukan sesuka hati mereka nak pakai atau nak tunjuk warak,pakaian ini bukanlah melambangkan seseorang itu warak atau tidak.Ini adalah perintah Allah SWT.Berani lagikah kita menyangkalnya?Apakah masih berani melawan hukum Allah?

Saya nasihatkan kepada mereka yang tidak mampu untuk berhijab sepenuhnya sebagaimana yang diperintahkan Allah maka duduk diam-diam,jangan banyak mengomel,jangan kata ini Allah tak suruh dan melatah sebab takut-takut nanti Allah hantar bala pula,Nauzubillah.Jadi kalau kita tak mampu amal sebagaimana mereka-mereka yang berhijab ini amalkan,''shut Up!(^_^) ok...
 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  

Berbicara betapa gigihnya wanita-wanita Islam yang terawal dalam mematuhi hukum hijab dan sekelian titah perintah Allah Ta'ala.


Al-Imaam Al-Bukhariyyy ada meriwayatkan sebuah hadis yang berbunyi,Maksudnya;-


Dan berkata Ahmad Ibnu Shahib, Bapaku meriwayatkan dari Yunus,dari Ibnu Shihab dari Urwah dari A’isyah R.Anha bahawa kata A’isyah,

Semoga Allah memberi rahmat kepada wanita-wanita Muhajirin yang awal apabila Allah menurunkan ayat (surah An-Nuur ayat 31),mereka pun terus memotong kain-kain bulu mereka lalu berkelumbung menutup muka dengannya!”Surah An-Nuur ayat 31


وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُوْلِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاء وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعاً أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.


Di dalam syarah terhadap hadis ini,al-Hafiz Ibnu Hajar al-Asqalaniyy as-Syafi’iyy (773-852H/1371-1448M)berkata;


''Perkataan ‘fakhtamarna’’ (al Hadis) itu bermaksud mereka menutup muka mereka. Sifatnya ialah dengan meletakkan kain kelumbung atas kepalanya dan menghulurkannya dari sebelah kanan ke atas bahu kiri,iaitu menutup muka dengan kain tudung. Al-Farra’ berkata,

”Pada zaman jahiliyyah dahulu,seseorang perempuan menghulurkan kain dengan kelumbungnya dari belakang dan mendedahkan apa yang ada dihadapannya(muka,leher dan dada)lalu mereka diperintahkan Allah SWT supaya menutup itu semua. Kain kelumbung bagi perempuan adalah seolah-olah seperti kain serban bagi lelaki.


Di dalam riwayat Ibnu Abi Hatim dan Abu Dawud daripada Safiyyah bintu Syaiybah, Sayyidah A’isyah R.Anha menyebut-nyebut kelebihan wanita Quraiysh dan Anshar dalam kesungguhan mentasdiq dan beriman dengan Kitab Allah apabila turun ayat dalam surah AnNur ayat 31.


Maka pulanglah suami-suami mereka apabila membacakan ayat-ayat ini kepada mereka. Si lelaki membacakan ayat-ayat ini kepada isterinya, anak perempuannya, saudara perempuannya dan setiap kaum kerabatnya. Tidak ada seorang perempuan pun melainkan terus berdiri mengambil kain bulunya lantas terus berkelumbung dengannya dalam keadaan mentasdiq dan beriman dengan perintah yang diturunkan Allah dari KitabNya.


Sayyidah A’isyah menggambarkan betapa pada pagi esoknya mereka keluar solah subuh di belakang Rasulullah SAW dengan memakai kain tudung hitam .Seolah-olah ada burung gagak bertenggek atas kepala mereka.


Demikianlah bersemangat dan gigihnya para Sahabiyyah R.Anhunn dalam bersegera menjunjung perintah Allah sebaik sahaja turun firmanNya. Demikianlah antara lainnya gambaran taraf iman dan tasdiq mereka.


Keterangan; Allamah Ibnu Hajar al-Asqalaniyy RA , ini menjadi satu lagi bukti bahawa menutup wajah bagi wanita-wanita Islam itu bukan semata-mata ‘adat’,bukan tiruan dari budaya asing dan bukan pula perbuatan ‘ekstrim’ tetapi memang ada nass nya di dalam Syara’.

Di petik daripada Kitab al-Hijab.(Wan Muhammad Bin Wan Muhammad Ali)

JOm Baca Lagi! (^__^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular