Isnin, 3 Februari 2014

APA SUDAH JADI?

Kasihan rakyat. Bukan apa kalau harga minyak naik kesannya sangat besar kepada keperluan kehidupan seharian. Harga barang- barang keperluan lain juga akan naik dan naik. Sebab itulah rakyat risau sgt kalau harga minyak kereta naik.

Kita mungkin rasa ianya tak membebankan pun, tapi mereka yang lain?

Jadi, jangan mendabik dada sangat kalau ada rakyat merintih akan situasi ini, sebab naiknya harga minyak bermakna barang keperluan lain akan naik.

Saya sangat risau, kalau keadaan ini berterusan, saya risau makin ramai wanita sibuk keluar rumah cari pendapatan sampingan berikutan keadaan ekonomi yang kian getir.

Makin ramai para suami yang sanggup ambil rasuah. Anak- anaklah yang jadi mangsa, sedangkan mereka ini generasi yang akan mewarisi kepepimpinan masa depan.

Nampak kecil, tapi implikasinya sangat besar, ia tidak tertakluk kepada orang yang berkenderaan saja.

Usah kita marah- marah lagi, sama- sama kita betulkan amal kita, cara fikir kita. Sebab ada amalan kita yang tak kena lah ni. Allah akan naikkan pemimpin berdasarkan amalan rakyat.

Apabila kita di uji bgini, kita sebagai rakyat hanya mampu bersuara tapi Yakinlah dgn janji-janji Allah, bahawa rezkinya takkan pernah putus untuk kita. Di sinilah kita nak belajar iman, bahawa yang kita dengar, nampak dan alami itu adalah pengujian dari Allah Swt, yang memegangnya adakah Allah. Jadi hubungkan terus hati dengan Allah, yakin Allah akan mudahkan kita.

Sama- sama kita buat usaha atas imaan. Dengan imaan yang benarlah hidup kita akan aman.

Wallahualam.

NuurMuslimatusySyaheedah. 3 /9/2013

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

JOm Baca Lagi! (^__^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular