Sabtu, 29 Oktober 2011

PELUKAN SUAMI UNTUK BIDADARINYA !


Salam Kasih Sayang,
Alhamdulillahi Rabbil Alaamiin,..dengan ada keizinanNya dapat juga Shida 'update' blog yang tak seberapa ni,ni pun otak masih beku nak 'share' tentang apa.Masa duk intai-intai FB Shida sangat tertarik dengan satu artikel yang di share di FB baru-baru ni,memang 'ai' tertarik! Hehehe..sebab ia berkait rapat dengan 'Bidadari'( ngeh ngeh ngeh).Ermmm ada benarnya tu,nak-nak part yang lasttttt skali.Okeylah apa ya yang menarik tu,alahhh kita biasa je dengar ni dalam ceramah D.Fadzilah Kamsah.Ambil masa jap baca.(^_^)


Khasiat memeluk isteri  dan pelukan suami untuk isteri

  Seorang suami yang Memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun.
Pakar motivasi Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan.

   “Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.


  “Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,” katanya ketika memberi syarahan bertajuk “Perkahwinan dan Seks: Penawar dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit” di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini hari ini.
Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan. Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah S.A.W.


    Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.
“Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,” katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.
Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik.
“Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,” kata Fadzilah.


Eheheh menarik gak kan?Apa pun selamat ber'amal'.Salaam .

JOm Baca Lagi! (^__^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular