Khamis, 27 Jun 2013

UJIAN DIKALA SENANG.

Ujian di kala ''susah'' tak sesukar ujian di kala ''senang''.

Waktu kita 'susah' kita banyak ingat Allah, waktu kita 'senang' kita banyak lalai dalam mengingati Allah.Kalau kita sekarang diuji dengan 'kesusahan' bersyukurlah, kerana dalam pada itu

kita selalu mengadu kepada Allah, kita lebih dekat dengan Allah sebab kita rasa susahnya nak hadapi hidup ini.

Nanti suatu masa Allah uji kita dengan 'kesenangan' belum tentu kita dapat hadapinya, belum tentu 'hati' kita sekuat sepertimana saat kita diuji dengan kesusahan sebab Allah akan uji pula kita dengan penyakit 'lalai'. Apabila kita dah senang kita terlalu asyik dengan hidup senang, kita kurang masa mengadu dengan Tuhan, kurang masa meminta-minta dengan Dia.

Jadi jangan pula kita fikir orang yang hidup 'senang' tidak teruji sebab selagi kita hidup di dunia ujian Allah tidak akan pernah berhenti. Tidak lain tidak bukan Allah SWT mahu melihat sejauh mana Imaan kita kepadaNya.

Sebenarnya susah atau senang, semua itu tidak boleh membahagiakan kecuali dengan ada imaan dan taqwa yang benar kepada Cinta ter Agung kita yakni Allah SWT.

Moga kita semua terus mujahadah lagi dan lagi hingga ke syurga Allah. Terus usaha lagi dan lagi atas imaan kita yang kadang-kadang 'on' adakalanya 'off'. Jangan sampai imaan kita 'in' dan 'out'.
Nauzubillah.

Allah Cinta Agung kita!

wallahu'alam.

NuurMuslimatusySyaheedah 26/6/2013.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

JOm Baca Lagi! (^__^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular